Dna moczanowa, jak się objawia?
Co to jest atak podagry (dny moczanowej)?
Podagra jest szczególną formą zapalenia stawów, która powoduje nawracające ataki silnego bólu w jednym lub kilku stawach. Ataki podagry trwają zwykle kilka dni, po czym objawy ustępują na kilka tygodni. Choroba może dotyczyć wszystkich stawów, ale najczęściej rozpoczyna się w stawie u podstawy dużego palca u nogi. Staw staje się wtedy purpurowoczerwony i obrzęknięty.
Nieprawidłowo wysoki poziom kwasu moczowego we krwi, stan zwany hiperurykemią, jest przyczyną podagry. Kwas moczowy jest jednym z produktów odpadowych, które metabolizm organizmu wytwarza w normalnych warunkach. W przypadku nadmiaru kwas moczowy stopniowo odkłada się w organizmie w postaci kryształów, szczególnie w stawach. Złogi te wywołują reakcje zapalne. Dna moczanowa dotyka około 2% osób dorosłych, głównie mężczyzn. Pierwszy atak występuje zwykle między 30 a 45 rokiem życia u mężczyzn i po menopauzie u kobiet.
Objawy choroby
- Nagły, intensywny, pulsujący ból w stawie. Ataki występują głównie w nocy. Stawy w kończynach są bardziej wrażliwe niż inne, szczególnie dlatego, że są zimniejsze. Zimno może spowodować, że płynny kwas moczowy zamieni się w kryształy kwasu moczowego.
Obrzęk i zaczerwienienie obszaru dotkniętego chorobą. - Bardzo zimne uczucie w dotkniętym stawie.
- Rzadko występują uogólnione bóle stawów, którym towarzyszy ogólne złe samopoczucie, gorączka (do 39°C) i dreszcze. W takim przypadku należy pilnie udać się do szpitala na konsultacje lekarską.
Przyczyny
Głównymi czynnikami ryzyka są częste objadanie się i nadużywanie alkoholu (zwłaszcza piwa, whisky, ginu, wódki lub rumu). Oto kilka czynników, które przyczyniają się do zwiększonej produkcji kwasu moczowego lub zmniejszonego jego wydalania.
- Nadmierne spożywanie, zwłaszcza białka pochodzącego z wędlin, białego i czerwonego mięsa, ryb i owoców morza.
- Podobnie, spożycie kalorii, które stale przekracza zapotrzebowanie organizmu, zwiększa poziom kwasu moczowego we krwi.
- Nadużywanie alkoholu: Połowa wszystkich osób cierpiących na podagrę ma złe nawyki związane z piciem alkoholu. Etanol zwiększa produkcję kwasu moczowego (nie wpływając na jego wydalanie). Piwo jest napojem alkoholowym, który najbardziej podnosi poziom kwasu moczowego.
- Stres: uszczupla zasoby przeciwutleniaczy w organizmie. Wolne rodniki atakują wtedy bardziej komórki i powodują ich śmierć (prowadząc do powstania kwasu moczowego).
Osoby zagrożone
Mężczyźni, prawdopodobnie dlatego, że ich poziom kwasu moczowego we krwi jest naturalnie wyższy niż u kobiet w okresie dojrzewania. Jednak w okresie menopauzy poziom kwasu moczowego u kobiet jest podobny do poziomu u mężczyzn, a różnica między płciami zmniejsza się. Przed menopauzą hormony estrogeny aktywują usuwanie kwasu moczowego przez nerki.
Osoby z którymkolwiek z następujących schorzeń: choroby nerek, wysokie ciśnienie krwi, zespół metaboliczny, cukrzyca, otyłość, wysoki poziom cholesterolu, zwężenie tętnic.
Osoby, które przyjmują niektóre leki na e-receptę np. moczopędne, aspirynę, przyjmowane regularnie w małych dawkach.
Osoby, u których w rodzinie występowała dna moczanowa. Wrodzony problem metaboliczny może prowadzić do nadmiernej produkcji kwasu moczowego w organizmie.
Od nadmiaru dobrego do podagry...
Oto, co dzieje się w organizmie osoby z podagrą. Kwas moczowy jest rodzajem produktu odpadowego, który organizm musi wyeliminować. Jest to produkt końcowy rozkładu puryn. Około dwie trzecie puryn, które muszą być eliminowane każdego dnia, pochodzi z martwych komórek ciała, a jedna trzecia z pożywienia. Czerwone mięso, dziczyzna i owoce morza, na przykład, są bardzo bogate w puryny.
Jeśli nie jest leczona, pierwszy atak ustępuje samoistnie w ciągu 1 do 2 tygodni. W ciągu pierwszych 24 do 36 godzin ból jest intensywny. Najmniejszy nacisk na staw jest nie do zniesienia. Jeśli atak jest szybko leczony, trwa od 1 do 2 dni. Często nowy atak występuje od 6 miesięcy do 2 lat później.
Możliwe powikłania
Obecnie występuje rzadko, ale jeśli dna nie jest prawidłowo leczona, częstotliwość ataków i liczba dotkniętych nimi stawów z czasem wzrasta. Zapalenie stawów może następnie przejść w stan przewlekły w kilku stawach (kolana, kostki, nadgarstki, łokcie itp.). Złogi kryształów mogą tworzyć się pod skórą: nazywa się je tophi (lub tophus, w liczbie pojedynczej). Pojawiają się na zewnętrznej krawędzi ucha, na łokciach, na palcach, na palcach u stóp i w okolicach ścięgna Achillesa. Mogą one uszkodzić ścięgna. Jeśli leczenie jest zaniedbywane, nadmiar kwasu moczowego może również odkładać się w nerkach, blokując ich drobne kanaliki i powodując kamienie nerkowe lub niewydolność nerek.
Jak poradzić sobie w momencie silnego bólu?
- Unikaj alkoholu!
- Dobrym pomysłem jest ograniczenie spożycia dziczyzny, owoców morza i ryb, które są pokarmami bogatymi w puryny, zwłaszcza jeśli któryś z tych pokarmów został zauważony w celu wywołania ataku.
- Powstrzymać się od spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Należy pić od 2 do 3 litrów płynów dziennie, z czego co najmniej połowę powinna stanowić woda.
- Korzystne mogą być również inne zmiany w diecie, które różnią się w zależności od stanu zdrowia poszczególnych osób. Najlepiej jest skonsultować się z dietetykiem w celu uzyskania indywidualnej porady.
Diagnoza
W zależności od przypadku, lekarz zastosuje jeden z następujących rodzajów testów.
Badanie krwi: aby zmierzyć poziom kwasu moczowego we krwi.
- Próbka moczu: w celu określenia ilości kwasu moczowego wydalanego przez nerki.
- Nakłucie płynu maziowego chorego stawu: poszukiwanie kryształów kwasu moczowego w celu potwierdzenia diagnozy.
(FAQ)
W trakcie procesu leczenia, lekarz może przepisać pacjentowi niesteroidowe leki przeciwzapalne. W sytuacji, gdy pacjent przewlekle walczy z chorobą, lekarz może wprowadzić leki, które działają na zmniejszenie stężenia kwasu moczowego w osoczu.
Niestety jest to choroba nieuleczalna i zastosowane zostaje leczenie objawowe. Ma ono na celu łagodzenie objawów i zminimalizowanie kolejnych ataków. Podczas konsultacji na platformie haloDoctor, lekarz online zaleci wprowadzenie odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej.
Uwarunkowania genetyczne mają wpływ na chorobę i predyspozycja genetyczna może wpływać na rozwinięcie się choroby w przyszłości.