Wysoki cholesterol, czy powinieneś się martwic?
Twoje badanie krwi wykazało, że masz wysoki poziom cholesterolu. Co powinieneś o tym myśleć? Czy powinieneś być zaniepokojony? Co możesz z tym zrobić?
Cholesterol to substancja niezbędna do życia. W normalnych dawkach bierze udział w produkcji komórek mózgu, serca, skóry itp., niektórych hormonów, w tym hormonów płciowych, oraz w syntezie witaminy D, która jest niezbędna do wiązania wapnia w kościach. Ale uwaga: jest dobry cholesterol i jest zły cholesterol.
Cholesterol całkowity we krwi, który jest transportowany w postaci lipoprotein, jest sumą cholesterolu HDL, czyli "dobrego cholesterolu", i cholesterolu LDL, czyli "złego cholesterolu".
Lipoproteiny LDL zapewniają transport i dystrybucję cholesterolu do wszystkich komórek organizmu. W nadmiarze sprzyjają tworzeniu się blaszki miażdżycowej. HDL jest korzystny, ponieważ przejmuje nadmiar cholesterolu w komórkach i wysyła go do wątroby. Lipoproteiny HDL chronią zatem zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Jeśli poziom cholesterolu HDL jest zbyt niski lub poziom cholesterolu LDL jest zbyt wysoki, może to prowadzić do choroby wieńcowej.
Co wpływa na poziom cholesterolu?
- czynniki genetyczne, takie jak rodzinna hipercholesterolemia;
- niezrównoważona dieta z nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych;
- pożycie cholesterolu z dietą. Należy jednak pamiętać, że większość cholesterolu w naszym organizmie jest produkowana przez wątrobę;
- warianty indywidualne. O ile u niektórych osób dieta bogata w cholesterol indukuje mechanizmy regulacyjne zwalczające nadmierny poziom cholesterolu we krwi, o tyle u innych znacznie trudniej jest spontanicznie zbilansować syntezę cholesterolu w wątrobie.
Jaki jest idealny poziom cholesterolu?
Idealny poziom cholesterolu dla kobiet i mężczyzn wynosi od 1,80 do 2 g/l. Idealny poziom zależy jednak od wieku i płci, ale także od poziomu HDL-cholesterolu i trójglicerydów. Należy zauważyć, że kobiety mają wyższy poziom cholesterolu LDL niż mężczyźni, wynika to z różnic hormonalnych.
Ryzyko związane z wysokim poziomem cholesterolu
Poziom cholesterolu uważa się za dopuszczalny pomiędzy 2 a 2,50 g/l i za wysoki powyżej 2,50 g/l. Ale czy nadmiar cholesterolu jest powodem do niepokoju?
Nadmiar cholesterolu odkłada się w ścianach tętnic, szczególnie w sercu, co powoduje ich zatkanie, zmniejszenie dopływu krwi do mięśnia sercowego (dusznica bolesna) i sprzyja tworzeniu się skrzepów, co może prowadzić do zawału serca. Wysoki cholesterol jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej serca, wraz z paleniem tytoniu i wysokim ciśnieniem krwi, ale można go odwrócić. Warto wiedzieć, że spadek cholesterolu o 1% zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe o 2%! Nie ma potrzeby wpadać w panikę, ale konieczne jest podjęcie działań poprzez naukę kontrolowania poziomu cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu HDL i LDL we krwi. Jeśli twój poziom cholesterolu przekracza podane normy warto skontaktować się z lekarzem.
Obniżenie złego cholesterolu, podwyższenie dobrego cholesterolu
Celem jest więc obniżenie poziomu "złego cholesterolu", gdy jest on wysoki, unikając jednocześnie obniżenia poziomu "dobrego cholesterolu". Aby uregulować swój profil lipidowy, dietetycy zalecają zmianę nawyków żywieniowych.
- Zacznij od zmniejszenia ogólnego spożycia tłuszczu bez jego eliminowania. Wystarczy skorygować nadmierne spożycie pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (masło, sery, wędliny, tłuste mięsa, ciastka itp.), które mają tendencję do podnoszenia złego cholesterolu, a nie drastycznie je ograniczać. Ogranicz stosowanie tłuszczów kuchennych. Używaj olejów odpornych na wysokie temperatury, takich jak oliwa z oliwek lub olej arachidowy, ale najlepszym sposobem jest gotowanie bez tłuszczu. Odkryj na nowo przyjemność z papilotów, gotowania w woku itp. Do przyprawiania surowych warzyw wybierajmy oleje rzepakowy, oliwkowy, kukurydziany lub słonecznikowy, gdyż są one bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe o korzystnym wpływie na cholesterol. Zmieniaj je regularnie, aby urozmaicić spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ogranicz pokarmy bogate w cholesterol, takie jak jaja, podroby, masło czy pełnotłuste mleko.
- Tłuszcze to nie wszystko. Niektóre produkty spożywcze, takie jak jabłka, owoce oleiste (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały), warzywa, rośliny strączkowe itp. mają korzystny wpływ ochronny na profil lipidowy dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, polifenole, karoteny i rozpuszczalne włókna.
Kontroluj swoją wagę, aby kontrolować swój cholesterol. Nadwaga, nawet niewielka, może prowadzić do hipercholesterolemii. A prosta redukcja masy ciała w połączeniu z odpowiednią i regularną aktywnością fizyczną, wszystko to bez nadmiernych nakazów, pozwoli Ci na poprawę gospodarki lipidowej. To jest warte wysiłku!
(FAQ)
Tak. Statystyki mówią, że ponad 50% chorych przyjęło problemy z cholesterolem wraz z genami.
Jest na pewno długa i wymaga wielu zmian. Przede wszystkim zmiana diety, którą ułoży dietetyk. Następnie wprowadzenie aktywności fizycznej, która pomoże utrzymać odpowiednią wagę. W trudniejszych przypadkach, lekarz wystawia e-Receptę na leki wspomagające w obniżaniu cholesterolu.
Wysoki cholesterol może doprowadzić do takich chorób jak udar mózgu, czy zawał serca, co w konsekwencji może skończyć się śmiercią.