Suplementy oraz leki w ciąży na e-Receptę - czy są wskazane?
Każda kobieta, która była w ciąży, zapewne pamięta, ile wysiłku wkładała w zdrową dietę. Wielu przyszłych rodziców sięga również po suplementy prenatalne, aby zwiększyć szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Jednak eksperci ostrzegają, że wiele z tych suplementów oraz witamin ma niewielkie lub żadne zastosowanie.
Negatywny wpływ suplementów
Tak naprawdę nie ma dowodów na to, że suplementy w ciąży mają negatywny wpływ na przyszłe matki lub ich nienarodzone dzieci. Prawdą jest jednak, że kwas foliowy i dobra dieta są niezbędne dla ciężarnych kobiet.
Pamiętaj jednak aby nie rozpoczynać przyjmowania suplementów lub witamin na własną rękę. Wszystko warto konsultować z ginekologiem prowadzącym ciążę. To on dobierze dla Ciebie najlepszą suplementację lub wprowadzi leki na receptę jeśli będą konieczne w Twoim przypadku.
Jak można dostarczyć kwas foliowy w ciąży?
W rzeczywistości uważa się, że folian, który naturalnie występuje w niektórych produktach spożywczych, jest zdrowszą opcją niż syntetyczny kwas foliowy.
Naturalny kwas foliowy można znaleźć w szpinaku i innych warzywach z dużą zawartością folianu, sokach pomarańczowych i soczewicy.
O jakich suplementach lub witaminach warto porozmawiać z ginekologiem?
Suplementacja witaminą D jest również istotna ze względu na brak nasłonecznienia i niewystarczającą absorpcję witaminy D z diety. Niskie poziomy witaminy D wiążą się z większym ryzykiem powikłań dla mamy.
Probiotyk może również być korzystny. Probiotyki pochodzące zarówno z naturalnych źródeł spożywczych, jak i suplementów, zazwyczaj uważane są za bezpieczne w okresie ciąży. Ze względu na stres i dużą ilość przetworzonej żywności nasza flora bakteryjna w jelitach nie zawsze jest tak zdrowa, jak mogłaby być, i probiotyki wspierają zdrowie jelit, układ odpornościowy i zmniejszają stan zapalny w organizmie
Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?
Nie musisz stosować specjalnej diety, ale upewnij się, że przestrzegasz podstawowych zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania, aby uzyskać odpowiednią równowagę składników odżywczych, które ty i twoje dziecko potrzebujecie.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to witamina B, która występuje w niektórych produktach spożywczych oraz w postaci suplementów. Jeśli masz wystarczająco dużo kwasu foliowego w okresie ciąży, to ryzyko urodzenia dziecka z wadami cewy nerwowej, takimi jak rozszczep kręgosłupa, jest mniejsze.
Wszystkim kobietom, które mogą zajść w ciążę, zaleca się przyjmowanie suplementu kwasu foliowego o dawce 400 mikrogramów dziennie. Jeśli właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży i nie przyjmowałaś wcześniej suplementów z kwasem foliowym, zacznij je od razu i kontynuuj do 12. tygodnia ciąży.
Żelazo
W okresie ciąży potrzebujesz dodatkowego żelaza, aby tworzyć nowe krwinki dla rozwijającego się dziecka. Wielu kobiet ma niedobór żelaza nawet przed zajściem w ciążę, dlatego regularnie spożywaj żywność bogatą w żelazo przez całą ciążę.
Najlepszym źródłem żelaza w diecie jest chude czerwone mięso. Inne dobre źródła to kurczak, indyk (szczególnie mięso ciemne) i tłuste ryby. Wątroba ma wiele żelaza, ale unikaj jej spożywania w okresie ciąży, ponieważ zawiera bardzo wysokie ilości witaminy A.
Inne produkty spożywcze zawierające żelazo to groszek, fasola, soczewica, jajka, pełnoziarnisty chleb, suszone owoce, warzywa zielone. Spożywanie warzyw sałatowych, owoców cytrusowych lub szklanki soku owocowego podczas posiłków zwiększy wchłanianie żelaza.
Niektórym kobietom zaleca się przyjmowanie suplementów żelaza w okresie ciąży. Dlatego porozmawiaj z lekarzem, jeśli masz historię obfitych miesiączek lub niedokrwistości.
Ciąża to niewątpliwie szczególne okres w życiu przyszłej mamy. W Twoim organizmie zachodzi wiele zmian, o których możesz nawet nie mieć pojęcia. Jeżeli rozważasz wprowadzenie do swojej rutyny nowego suplementu lub leku — porozmawiaj pierwsze z ginekologiem prowadzącym ciążę czy jest to dobry pomysł.