6 oznak, że brakuje ci witamin
Aby zachować sprawność i zdrowie, witaminy są niezbędnymi elementami, które należy włączyć do swojej diety. Konsekwencje braku witamin mogą wpłynąć na Twoje codzienne życie. Dlatego też w przypadku niedoboru witamin konieczne jest przyjmowanie suplementów. Czy czujesz, że brakuje Ci sił i witalności? Może o to właśnie chodzi.
Ale po pierwsze, co to są witaminy?
Witaminy to pierwiastki w bardzo małych ilościach, które pomagają nam utrzymać nasze ciała w zdrowiu i dobrej kondycji. Niektóre witaminy nie mogą być wytwarzane i syntetyzowane przez nasz organizm, dlatego musimy je pozyskiwać z zewnątrz. Istnieją jednak wyjątki, a witamina D jest jednym z nich.
Niedobór witaminy jest równoznaczny z nieodpowiednim jej spożyciem. Konsekwencje braku witamin mogą być różne, ale ogólnie rzecz biorąc, ich niedobór może prowadzić do mniej lub bardziej poważnych zaburzeń biologicznych w organizmie. Na szczęście ten niedobór może być szybko rozwiązany przez suplementację witamin. W rzeczywistości zapotrzebowanie na witaminy można pokryć z reguły poprzez dietę. Potrzeby te różnią się u poszczególnych osób w zależności od ich stanu zdrowia, spożywanych pokarmów, aktywności i stylu życia.
Zmiany sezonowe, stres w pracy, rygorystyczne diety lub dziedziczenie genetyczne: te i inne czynniki wpływają na strawność składników odżywczych w organizmie. Ignorowanie ich ilości w diecie może prowadzić do poważnych niedoborów witamin, co może skutkować różnymi chorobami.
Słabe włosy i paznokcie
Niedobór biotyny (witaminy B7) jest jedną z głównych przyczyn tych objawów. Jeśli Twoje paznokcie łatwo się łamią, a włosy rozdwajają, powinnaś jeść produkty mleczne, kalafior, szpinak, brokuły, płatki śniadaniowe i banany. Łamliwe włosy i paznokcie mogą być również objawem anemii, dlatego przed zażyciem witamin należy skonsultować się z lekarzem.
Spierzchnięte usta i owrzodzenia jamy ustnej.
Twoje ciało mówi ci, że brakuje ci żelaza i witaminy B, które można znaleźć w roślinach strączkowych, warzywach skrobiowych, orzechach i pełnych ziarnach.
Czerwone oczy i białe zmiany wewnątrz oka.
Pokarmy bogate w witaminę A pomagają pozbyć się tej nieprzyjemnej dolegliwości, która może przerodzić się w kseroftalmię i doprowadzić do całkowitej ślepoty lub innych poważnych konsekwencji. Na szczęście można go uzyskać z produktów mlecznych, a także z zielonych, żółtych i pomarańczowych warzyw.
Niewyjaśnione siniaki.
Witamina A wspomaga tworzenie się kolagenu i wzmacnia naczynia krwionośne. Pojawienie się siniaków na skórze sugeruje, że należy jeść więcej brokułów, truskawek, mango i pomarańczy. Siniaki na ciele mogą również wystąpić z powodu niedoboru witaminy K.
Gęsia skórka
Gęsia skórka na łokciach i grzbietach dłoni, znana również jako rogowacenie aktyniczne, pojawia się, jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości cynku i witaminy A. Znajdują się one w drobiu, hummusie, dyni, słodkich ziemniakach i melonie.
Zespół niespokojnych nóg
Zespół niespokojnych lub choroba Willisa-Ekboma. Jeśli odczuwasz ciągłą potrzebę poruszania nogami, gdy są one rozluźnione, możesz mieć również zaburzenia snu. Magnez pomoże Ci uporać się z tym problemem.
Jak można uzupełnić niedobory witamin za pomocą diety?
- Witamina A: Jest to witamina oczu i wzroku, ale jest również niezbędna do wzrostu i pomoże organizmowi zwalczać infekcje. Możesz łatwo zwiększyć spożycie witaminy A jedząc jajka, nabiał, wątrobę, oleje rybne, kapustę, marchew, morele itp.
- Witamina B1: potrzebna do produkcji energii i wzrostu komórek, witamina B1 znajduje się zazwyczaj w pełnych ziarnach, w tym: w nasionach roślin strączkowych, drożdżach piwnych, płatkach owsianych, drobiu itp.
- Witamina B2: Również potrzebna do produkcji energii, jest szczególnie pomocna w produkcji czerwonych krwinek i hormonów. Występuje w produktach mlecznych, jajach, drożdżach, skorupiakach itp.
- Witamina B3: Jest to witamina kofaktor witaminy B6 w jej roli produkcji energii komórkowej. Pomaga również w rozkładzie glukozy, a jej niedobór może powodować pellagrę. Można go łatwo znaleźć w mięsie, roślinach strączkowych, awokado i figach.
- Witamina B5: Jest ona głównie zaangażowana w produkcję energii, płodność, reakcję na stres i syntezę hemoglobiny. W przypadku niedoboru można go łatwo znaleźć w grzybach, rybach, soczewicy, jajach i mięsie.
- Witamina B6: Witamina ta bardzo pomaga w syntezie lipidów oraz w zapobieganiu zaburzeń układu nerwowego. Jeśli masz niedobór B6, możesz to skorygować jedząc kapustę, ziemniaki, banany, mięso itp.
- Witamina B12: Witamina ta jest używana przez czerwone krwinki i komórki nerwowe, szczególnie w syntezie DNA. Może również powodować anemię w przypadku niedoboru, a w celu uzupełnienia witaminy B12 wystarczy spożywać pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak ubój, wołowina, jagnięcina, skorupiaki, tłuste ryby itp.
- Witamina C: Witamina ta jest bardzo ważna ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Przyczynia się w dużym stopniu do ochrony ciała, zdrowia kości, zębów itp. Ten rodzaj witaminy znajduje się zazwyczaj w czerwonych owocach (pomarańcza, truskawka, kiwi, itp.), ale wiele warzyw również ją zawiera (papryka, kapusta, buraki, itp.).
- Witamina D: Ten rodzaj witaminy jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Znana jest również jako witamina odporności. Wiele badań naukowych podkreśla rolę witaminy D w układzie odpornościowym poprzez stymulację i regulację produkcji przeciwciał. Słońce pozostaje źródłem witaminy D numer jeden! 10 do 20 minut dziennie może przynieść tylko korzyści!
- Witamina E: Witamina ta jest głównie używana do ochrony błon komórkowych organizmu. W przypadku niedoboru można go znaleźć w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, oleju rzepakowym, migdałowym i orzechach.
- Witamina K: Wreszcie, witamina ta bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i wzrostu komórek. Możesz łatwo skorygować swój niedobór poprzez spożywanie zielonych warzyw, pietruszki, szpinaku, sałaty, pomidorów itp.
Krótko mówiąc, witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla naszego ciała i naszego dobrego zdrowia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o to, by ich nie zabrakło! Możesz łatwo dostosować swoją dietę dzięki pomocy dietetyka, aby zapewnić sobie regularne dostawy witamin, lub możesz przyjmować suplementy witaminowe.
(FAQ)
Polski rynek jest zalany suplementami, przez co, coraz więcej osób samodzielnie po nie sięga. Uzupełnianie niedoborów powinno odbywać się pod okiem lekarza, który wcześniej skieruje na badania, które wykażą jakie pacjent ma niedobory i co należy poprawić.
Nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, aby mogła dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. W przypadku problemów z ułożeniem dobrego jadłospisu, warto skorzystać z konsultacji online z dietetykiem, który wyjaśni wszystkie zasady i ułoży odpowiednią dietę.
Tak. Co więcej – nadmiar witamin może doprowadzić do skutków ubocznych, takich jak ból brzucha, wymioty a nawet nadciśnienie. Dlatego niedobory uzupełniamy tylko pod kontrolą lekarza.