Zapalenie trzustki - zakazane pokarmy
Zapalenie trzustki jest stanem zapalnym trzustki, który może powodować ból brzucha po posiłkach, nudności i wymioty. Istnieją dwa rodzaje zapalenia trzustki: ostre i przewlekłe. W obu przypadkach należy unikać w diecie niektórych pokarmów i napojów.
Trzustka jest narządem znajdującym się w górnej części jamy brzusznej. Jej rolą jest produkcja enzymów wspomagających trawienie oraz insuliny, hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. Zapalenie trzustki charakteryzuje się nagłym zapaleniem:
- Ostre zapalenie trzustki: charakteryzuje się gwałtownym stanem zapalnym, który jednak ustępuje w ciągu kilku dni. Stan ten może być spowodowany przez kamienie żółciowe blokujące przewód trzustkowy lub przez nadmierne spożycie alkoholu.
- Przewlekłe zapalenie trzustki: trzustka jest dotknięta trwałym stanem zapalnym, a uszkodzenia są nieodwracalne. Ta forma zapalenia trzustki może być spowodowana dużym spożyciem alkoholu i wadami rozwojowymi.
- Inne przyczyny mogą również prowadzić do zapalenia trzustki. U niektórych osób ostre zapalenie trzustki jest dziedziczne. Istnieją mutacje genetyczne, które predysponują ludzi do rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Także niektóre leki mogą podrażniać trzustkę i w ten sposób wywoływać reakcję zapalną. Czynnikiem ryzyka zapalenia trzustki jest również otyłość.
Jakie są objawy zapalenia trzustki?
Istnieje kilka objawów, które mogą wskazywać na zapalenie. Różnią się one nieznacznie w zależności od tego, czy zapalenie trzustki jest ostre czy przewlekłe.
Ostre zapalenie trzustki objawia się:
- bólem brzucha po posiłkach
- obrzękiem brzucha, który jest bolesny w dotyku
- mdłościami i wymiotami
- gorączką
- zwiększoną częstością akcji serca
Osoby z ostrym zapaleniem trzustki z powodu kamieni żółciowych mogą również doświadczyć nagłego początku silnego bólu. Jeśli jest to spowodowane dużym spożyciem alkoholu, stan ten powoduje ból, który utrzymuje się przez kilka dni.
Przewlekłe zapalenie trzustki zwykle objawia się:
- bólem w nadbrzuszu,
- niestrawnością
- utratą wagi.
Jak należy postępować w przypadku zapalenia trzustki?
Gastrolog może podejrzewać ostre zapalenie trzustki u osoby, która spożywa dużo alkoholu lub która cierpi na chorobę pęcherzyka żółciowego. Podczas badania klinicznego może wyczuć, że brzuch jest bardziej sztywny i wrażliwy. Aby potwierdzić diagnozę, może on zlecić badania krwi, a także badania obrazowe, takie jak ultrasonografia jamy brzusznej lub tomografia komputerowa, która dostarcza przekrojowych obrazów narządu.
Jaką rolę odgrywa jedzenie w leczeniu zapalenia trzustki?
Stan zapalny trzustki powoduje zmniejszenie produkcji enzymów trawiennych, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych uwalnianych z pożywienia. Zmniejszone wchłanianie niezbędnych składników odżywczych powoduje utratę wagi i przyczynia się do ogólnego niedożywienia i osłabienia.
Chociaż samo jedzenie nie pomaga w leczeniu zapalenia trzustki, zaobserwowano, że osoby z zapaleniem trzustki odnoszą korzyści z modyfikacji diety i innych stylów życia.
Pokarmy, które można bezpiecznie spożywać i te, których należy unikać podczas zapalenia trzustki
Chociaż ostre zapalenie trzustki zazwyczaj poprawia się w ciągu jednego do dwóch tygodni, w tym okresie zazwyczaj nie podaje się pokarmów stałych, aby zminimalizować obciążenie trzustki. Lekarze zazwyczaj zalecają spożywanie niewielkich ilości pokarmu po postawieniu diagnozy zapalenia trzustki; jednak dowody wskazują, że większość ludzi zaczyna jeść niewielkie ilości pokarmu, gdy tylko objawy ustąpią.
Pokarmy stałe są bezpieczne po ustąpieniu zapalenia trzustki; zaleca się jednak spożywanie pokarmów lekkostrawnych i o niskiej zawartości tłuszczu.
Lekarze zazwyczaj zalecają dietę, która jest bogata w białko i zawiera tylko umiarkowane ilości tłuszczu zwierzęcego i cukrów. Poniższa lista przedstawia niektóre pokarmy, które są bezpieczne podczas zapalenia trzustki:
- Pokarmy wysokobiałkowe, takie jak soczewica lub fasola
- Mleko lub przetwory mleczne odtłuszczone lub beztłuszczowe
- Świeże owoce i warzywa
- Pokarmy takie jak jagody, zielone warzywa, orzechy lub owoce jagodowe, które są bogate w antyoksydanty
- Pełne ziarna
Jednak zaleca się przyjmowanie mniejszych ilości pokarmów takich jak:
- oliwa z oliwek,
- tłuste owoce jak awokado,
- orzechy i tłuste ryby ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczu.
Jakie pokarmy są zabronione po zapaleniu trzustki?
W przypadku przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki wskazane jest przestrzeganie szeregu zasad higienicznych i dietetycznych. Pierwszy ważny punkt dotyczy spożywania alkoholu. Napoje alkoholowe mogą wpływać na trzustkę i sprzyjać rozwojowi zapalenia trzustki. Dlatego powinni ich unikać pacjenci cierpiący na tę patologię. Należy również unikać niektórych pokarmów w diecie.
Należą do nich:
- słodycze
- napoje słodzone
- produkty tłuszczowe
- czerwone mięso
- wysokotłuszczowe produkty mleczne
Typowa dieta śródziemnomorska jest zalecana podczas zapalenia trzustki, ponieważ jest łatwa do przyswojenia, szczególnie w okresie rekonwalescencji po ostrym lub łagodnym zapaleniu trzustki.
(FAQ)
Zapalenie trzustki wymaga leczenia w warunkach szpitalnych, ponieważ w wielu przypadkach niezbędne jest leczenie dożylne.
Lekarz diagnozując zapalenie trzustki ma obowiązek przekazać pacjentowi wszelkie pokarmy zalecane oaz zakazane. W przypadku pełnowartościowej diety, należy skonsultować się z dietetykiem online, który ułoży dietę indywidulaną dla pacjenta.
Zapalenie trzustki najczęściej pojawia się nagle, a towarzyszy mu silny ból, który zlokalizowany jest w nadbrzuszu. Dodatkowo mogą pojawić się wymioty i nudności.