Telemedycyna
08.10.2021

Potas, jak zadbać o prawidłowy poziom w organizmie

Potas, jak zadbać o prawidłowy poziom w organizmie
arrow Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na potas?
arrow Dlaczego potrzebujemy potasu?
arrow Jak rozpoznać, że masz za dużo lub za mało potasu?
arrow Jakie są objawy niedoboru potasu?
arrow Jakie są objawy zbyt dużej ilości potasu?
arrow Co jeść, aby uzupełnić potas?
arrow W przypadku hiperkaliemii, oto niektóre pokarmy, które dostarczają mniej potasu

Potas jest niezbędny dla dobrego zdrowia serca i mięśni, jak również dla funkcjonowania nerek i walki z osteoporozą. Jakie produkty powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie, abyś mógł go codziennie uzupełniać? Jak stworzyć posiłek pełen potasu?

 

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na potas?

Nasze dzienne zapotrzebowanie na potas różni się w zależności od wieku. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca następujące dzienne spożycie:

  • Niemowlęta od 7 do 11 miesięcy: 750 mg.
  • Niemowlęta od 1 roku do 3 lat: 800 mg.
  • Dzieci w wieku od 4 do 6 lat: 1100 mg.
  • Dzieci od 7 do 10 lat: 1800 mg.
  • Młodzież w wieku od 11 do 14 lat: 2 700 mg.
  • Młodzież w wieku od 15 do 17 lat: 3 500 mg.
  • Dorośli: 3 500 mg.
  • Matki karmiące: 4,000 mg.

 

Dlaczego potrzebujemy potasu?

Potas jest jednym z najważniejszych minerałów w naszym organizmie. Mamy go między 130 a 140 g. Większość z nich znajduje się w naszych komórkach, a niewielki procent we krwi.

  • Reguluje ciśnienie krwi. Najważniejszą funkcją potasu jest praca serca. Zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych i wspomaga dobre ciśnienie krwi i krążenie w tętnicach.
  • Jest przydatny dla mięśni. Potas jest niezbędny do skurczu mięśni. Oczywiście, myślimy o mięśniu sercowym (największym), ale nie możemy zapominać o mięśniach oskrzeli i jelit. Pomaga również ograniczyć ryzyko wystąpienia skurczów, a w przypadku sportowców - zregenerować siły po wysiłku fizycznym.
  • Jest przydatny dla układu nerwowego. Potas działa jako katalizator dla transmisji nerwowych w mięśniach i w całym organizmie.
  • Zwalcza osteoporozę. Potas jest minerałem alkalizującym, który wspomaga dobrą równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Taka równowaga pomaga uniknąć nadmiaru kwasowości, która jest szkodliwa dla kości.
  • Potas ogranicza również ryzyko rozwoju chorób prozapalnych, takich jak cukrzyca, otyłość, zespół metaboliczny i hipercholesterolemia.
  • Wspomaga trawienie. Potas pomaga enzymom rozkładać składniki odżywcze w żywności na małe kawałki (lipidy są przekształcane w kwasy tłuszczowe, białka w aminokwasy, itp.) Dzięki rozbiciu składników odżywczych poprawia się trawienie.

 

Jak rozpoznać, że masz za dużo lub za mało potasu?

Tak jak w przypadku wszystkich minerałów, ważne jest, aby potas był dostarczany, ale w prawidłowym zakresie, tj. pomiędzy 130 a 200 mg/l osocza krwi.

 

Jakie są objawy niedoboru potasu?

Niedobór potasu nazywany jest hipokaliemią. Jest to niezwykle rzadkie, może wystąpić np. u osób z problemami z nerkami lub anoreksją.  Charakteryzuje się:

  • Zmęczeniem
  • skurczami mięśni
  • nudnościami
  • zaparciami
  • wzdęciami
  • częstym oddawaniem moczu
  • zaburzeniami rytmu serca.

 

Jakie są objawy zbyt dużej ilości potasu?

O ile hipokaliemia występuje rzadko, to hiperkaliemia (zbyt duża ilość potasu) jest częstsza. Występuje ona np. u osób cierpiących na niewydolność nerek. Nerki nie spełniają już swojej roli jako filtry. Objawy zbyt dużej ilości potasu we krwi są podobne do objawów jego zbyt małej ilości. Pojawia się:

  • arytmia serca
  • wysokie ciśnienie krwi
  • problemy z oddychaniem.
  • osłabienie mięśni
  • spadek refleksu.

 

Co jeść, aby uzupełnić potas?

Oto produkty spożywcze bogate w potas:

Suszony banan: 1490 mg

Suszona morela: 1400 mg

Orzechy laskowe: 860 mg

Migdały ze skórką: 800 mg

Orzechy piniowe: 662 mg

Śliwki: 610 mg

Pietruszka: 598 mg

Ciemna czekolada: 490 mg

Awokado: 430 mg

 

W przypadku hiperkaliemii, oto niektóre pokarmy, które dostarczają mniej potasu

gotowana marchew (195 mg/100 g),

gotowane pory (180 mg/100 g),

gotowane cukinie (170 mg/100 g),

gotowana rzepa (150 mg/100 g),

papryka gotowana (150 mg/100 g),

cebula gotowana (115 mg/100 g).

Prawidłowa dieta bogata w potas pozwala na prowadzenie zdrowego życia. Lekarze rekomendują spożywanie diety bogatej w potas osobą w każdym wieku.

 

Skonsultuj swoją dietę z dietetykiem online

Najczęściej zadawane pytania
(FAQ)
Czy nadmiar potasu w organizmie może zagrażać zdrowiu?

Wysokie stężenie jest stanem, które nie jest zbyt dobre dla organizmu. W przypadkach ekstremalnych może doprowadzić do stanu zagrażającego poważnie życiu.

Czy przy pomocy diety można przyjąć za dużo potasu?

Można, dlatego w sytuacji, gdy wyniki badań potwierdzą za wysokie stężenie potasu, warto skorzystać z konsultacji online na platformie haloDoctor z dietetykiem, który przygotuje odpowiednio zbilansowaną dietę. 

Podczas suplementacji potasem może pojawić się większa potrzeba oddawania moczu?

Tak, ponieważ potas współdziała w procesie usuwania toksycznych produktów, które są efektem przemiany materii. 

Zobacz podobne
Przejdź do wszystkich artykułów